Nyheter i uppdateringen WordPress 4.9

Nyheter i uppdateringen WordPress 4.9

WordPress 4.9 släpptes för två veckor sen. Det är den andra och sista stora WordPress releasen under 2017. Uppdateringen kommer med massa spännande nya funktioner och förbättringar.

Ny förbättrad temabläddring i Anpassningsmenyn

WordPress 4.9 presenterar många förbättringar i anpassaren i temat. Du kan nu förhandsvisa och byta teman direkt och det är mycket mer användarvänligt. Du får en överblick över dina installerade teman i förhandsvisnings panelen och kan klicka på live förhandsvisningsknappen för att ladda in dem.

 

Du kan också bläddra och ladda ner WordPress.org teman direkt i anpassaren.

Spara och schemalägg ändringar i Anpassaren

Den senaste versionen presenterar ändringsalternativ till temaanpassaren. Det funkar ungefär som när du schemalägger inlägg. Du kan spara ändringar utan att använda dem.

Du kan också dela förhandsvisningen med vemsomhelst genom att dela länken. På så sätt kan mottagaren se ändringarna utan att behöva logga in i WordPress.

Nu kan du också schemalägga temaändringar för publicering vid ett senare tillfälle.

Temutvecklare kan nu använda dessa ändringar i JS API. På så sätt kan de lägga till bättre kontroller, ytterpaneler och display notiser.

Ny kollage-widget

Tidigare version (4.8) presenterade nya media format såsom rich media, audio, bild och video. WordPress 4.9 tar det ett steg längre och presenterar en helt ny widget för skapandet av kollage.

Du kan med denna widget skapa skräddarsydda WordPress kollage och lägga till dem i din sidebar eller vilken widget-plats som helst.

Dock är även denna inkluderade widget begränsad i funktioner. Vill du skapa bättre och mer iögonfallande kollage, bör du titta på ett tredjepartstillägg såsom Envira Gallery.

Ny medieknapp i text widget

Text widgeten i tidigare version kom med vanliga text och HTML-flikar. Däremot om du ville lägga till en bild i sidomenyn, så var du tvungen att skriva den i HTML-kod.

I version 4.9, finns det dock en ”Lägg till media” knapp där du enkelt kan ladda upp bilden du önskar direkt i text widgeten.

OEmbed stöds utanför inläggsinnehåll

I tidigare versioner av WordPress kunde man bara använda automatisk inbäddning av innehåll i inläggsinnehåll. Med den nya versionen, tillåts oEmbeds i text widgetar och på andra platser, likaså.

Kortkoder i sidomenyns text widgetar

Nu kan man lägga till kortkoder i text widgetar utanför boxen. Man behöver alltså inte längre tillåta kortkoder i text widgetar. Det är nu automatiskt.

Ny kodändringsupplevelse i WordPress 4.9

De tidigare tråkiga textboxarna för kodning såg inte ut som en riktig kodredigerare. Därför har WordPress nu i 4.9 skapat något som är mer sanningsenligt med hjälp av syntaxmarkering, kodförslag och automatisk kompletterande i dessa områden.

Om du har upplevt en syntax varning när du redigerar ditt tema, kommer denna uppdatering att lösa många vanliga misstag som tidigare resulterat i just denna varning.

Är du inte intresserad av att använda syntaxmarkeringen? Det är lätt som en plätt att välja bort det alternativet på din profilsida enligt nedan.

Ett av de största problemen nybörjare hade med tidigare version av WordPress var att de ändrade koden direkt i WordPress inbyggda redigerare – utan att riktigt förstå konsekvenserna. Syntaxvarningarna var överallt!

I version 4.9 varnas man så snart man får åtkomst till redigeraren.

Vissa går dock inte in i kodredigeraren för att ändra i kod, utan för att hitta viss kod. Speciellt om man jobbar i barnteman. Därför introduceras nu en sidomeny för att lättare navigera alla filer i en temamapp.

Backstage ändringar

Även utvecklare kommer att gynnas av den nya WordPress 4.9:

Bättre kartläggning för tema widgetar och navigeringar efter att ha bytt tema.
Borttagning av SWFUpload library från grunden.
E-post skickas till admins e-post för konfirmation vid försök till ändring av e-postadress.

Vi hoppas att du fann detta blogginlägg om WordPress 4.9 lärorikt! Vill du veta mer om oss och få mer information, följ oss gärna på Facebook här eller lämna en kommentar nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *