Säkra mejllösenord är viktigare än du tror

Säkra lösenord mejllösenord

Ett av de vanligaste sätten för hackers att komma åt din personliga information och känslig information, är genom att lista ut lösenord. Enkla och vanliga lösenord, är ett enkelt kap för inkräktare att lätt få tillgång och kontroll över en datoranordning. Säkra lösenord gör det svårare för hackers att knäcka och tvingar dem ofta att hitta ett annat offer.

Informationsdelning och säkerhetsproblem

Tack vare modern teknologi, finns det många olika sorters datoranordningar och många har inte bara en digital enhet, utan flera. Många av dessa enheter är kopplade till varandra och hanterar dagligen känslig information såsom finansiella tjänster, personliga tjänster etc. För att bäst skydda dessa, måste du använda säkra lösenord.

När man skapar komplexa och långa lösenord, upplever många en rädsla att glömma bort dem. Försök att tänka på något som du lätt kommer ihåg och byt ut vissa bokstäver till tecken eller siffror. Du kan också variera stora och små bokstäver, lägga till specialtecken, samt kombinera siffror som du lätt kommer ihåg men som inte nödvändigtvis kan kopplas ihop med varandra av en utomstående part.

Varför det är viktigt med säkra lösenord

Säkra lösenord är otroligt viktiga – de motverkar obehörig tillgång till dina konton och enheter. Skapar du ett starkt och långt lösenord, kan du motstå hackers som utför brute-force attacker (testar alla möjliga kombinationer av siffror, bokstäver och tecken) och automatiska maskinattacker som testar tusen kombinationer per sekund för att gissa ditt lösenord.

Ju mer komplext ditt lösenord är, desto säkrare är dina konton. Många av dina konton innehåller säkerligen känslig information som du vill skydda på bästa möjliga sätt. Därför bör du tänka två gånger när du väljer lösenord.

Ditt lösenord bör aldrig innehålla följande:

 • Alla uppenbara kombinationer, såsom 12345, telefonnummer, adresser eller namn
 • Sekventiella nummer eller bokstäver
 • Någon del av användarnamnet med en lätt variation
 • Ord i ordböcker som en hacker lätt kan identifiera med hjälp av ett ordboksprogram.

Så hur skapar man då ett säkert lösenord?

Du kan välja att komma på ett helt eget system där du kombinerar ord som du tycker om och stärka dem med sifferkombinationer och tecken, t.ex.

Du kan också använda en lösenordsgenerator. Använd How Secure is my Password eller en dylik tjänst för att testa om ditt mejllösenord är säkert nog. Om det är för enkelt att lista ut, kommer mätaren att meddela vad du kan lägga till eller ta bort för att göra det säkrare. Använder du Mac, kan du testa ditt lösenord med din inbyggda Password Assistent.

För att summera hur du bör sköta ditt mejllösenord:

 • Dela aldrig med dig av användarnamn eller lösenord till en tredjeparts aktör
 • Spara aldrig användarnamn och lösenord på papper eller i en okrypterad datafil
 • Uppdatera ditt lösenord minst en gång per halvår
 • Återanvänd inte lösenord
 • Ge aldrig ut inloggningsuppgifter när de efterfrågas via email
 • Kör regelbundna virusscanningar på din dator
 • Använd tvåstegsverifiering. Med den får du ett sms för att logga in och med förfrågningar för lösenordsåterställning
 • Spara inte lösenord eller använd ”Kom ihåg mig” tjänster på offentliga dator

Vi hoppas att du kan ta till dig informationen och har stenkoll på dina säkra lösenord!

Vill ni veta mer? Följ oss gärna på Facebook eller kontakta vår support.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.