Att arbeta som Affiliate och driva trafik från Google

Funderar du på att starta en verksamhet som är internetbaserad? Om du inte redan har hört talas om Affiliate Marketing, vill jag mer än gärna berätta vad det handlar om och varför jag valt att arbeta med det.

Affiliate Marketing eller affiliatemarknadsföring innebär att du marknadsför produkter eller tjänster till företag mot en provision för varje försäljning. Du skulle kunna se det som att vara återförsäljare för andras produkter, fast att det sker över internet.

Hejsan, jag heter Alexander Sandvik och är SEO-ansvarig på hittawebbhotellet.se, en jämförelsetjänst för webbhotell. I detta inlägg kommer jag djupdyka i hur det är att arbeta som affiliate och hur jag använder SEO för att driva kunder till de företagen jag samarbetar med. Jag kommer dessutom helt öppet dela med mig mina bästa tips.

Att arbeta som affiliate har sina för- och nackdelar precis som med allt annat här i livet. Nedan berättar jag varför jag fastnade för tanken att bli en heltids-affiliate. Jag kommer även ge min ärliga åsikt om varför detta inte är för alla.

Fördelar

1. Att bli sin egna chef

För mig har det alltid varit en kittlande tanke att kunna kliva in på ett kontor som tillhör det företag jag byggt upp själv från grunden. Det är långt ifrån bara jag som drömmer om det. Jag tror att många drömmer om att kunna arbeta för sig själv och slippa vara fast i det så kallade ekorrhjulet. Det fantastiska är att vem som helst praktiskt taget skulle kunna börja arbeta som affiliate, om den vill säga har tillgång till dator och internet.

2. Jobba vart som helst

Eftersom att du endast behöver en dator och internet för att utföra det faktiska arbetet, kan arbeta från vilket land du vill egentligen. Detta är en frihet som få människor får uppleva under sin livstid. De allra flesta jobbar måndag-fredag och reser sedan iväg på semester under en begränsad tid. I ditt fall skulle du kunna bo och arbeta från de platser människor kommer för att semestra.

3. Marginell investering för att starta din verksamhet

Det är ingen verksamhet som kräver stora lager eller initiala investeringar av olika slag. Utan vad du behöver är en dator och internet för att komma igång. Med det sagt krävs det en del kapital för att lyckas synas väl på konkurrenskraftiga sökord. Mer om det kommer senare i artikeln.

Nackdelar

1. Komplext att sätta sig in i

Att registrera sig för ett affiliateprogram är inte svårt. Det finns många tjänster som har samlat affiliateerbjudanden, för att du lätt ska kunna börja marknadsföra dem utan att behöva lägga tid på att skriva kontrakt. Vad menar jag då? Jo, affiliate marketing, betyder just det, att marknadsföra andras produkter. Det finns givetvis olika sätt att göra det, men det vanligaste är via SEO och betald marknadsföring, såsom Google Ads eller Facebook Ads .

Först behöver du välja hur du vill gå tillväga, därefter krävs det att du lär dig ett helt nytt ämne. Detta kan kännas väldigt tuff, men finns motivationen att lära sig, kan du hitta all tänkbar information (hur du lär dig SEO, Facebook Ads eller Google Ads) på Internet. Jag personligen arbetar aktivt med att göra min hemsidor synliga på Google. Det gör jag för att på så sätt driva trafik till de affiliateerbjudanden jag marknadsför. Med det sagt, visste jag inte vad SEO var i början av 2018. Idag, efter ett år av att ha studerat ämnet och aktivt arbetat med det varje dag, har jag kommit till en punkt där jag snart kommer kunna börja arbeta heltid som affiliate.

Hur går du tillväga för att driva trafik via Google?

Det finns en mängd olika guider som förklarar i detalj vad SEO är och hur du bäst optimerar din hemsida för att Google ska gilla den. Idag kommer jag inte skriva om sådant. Jag kommer dela med mig helt och hållet, mitt personliga arbetssätt som ger resultat på Googles sökmotor.

Det finns två kärnvärden jag förhåller mig till när jag arbetar med SEO. Innehåll på min hemsida och länkar till den. Dessa rankingfaktorer är bland de viktigaste för Google.

När det kommer till innehåll menar jag följande;

Vill du konkurrera med de andra aktörerna för ditt givna sökord, gäller det att från första början skapa bättre innehåll. Att skapa bättre innehåll innebär att skriva längre text, göra den mer detaljerad. Du kan skapa en bättre läsupplevelse genom ditt sätt att skriva, designa innehållet, använda bilder och så vidare.

På bilderna ovan ser ni två skärmklipp av ett av mina inlägg på Hittawebbhotellet. Jag visar detta som ett exempel på hur jag personligen gör detta. Kom ihåg att det inte finns ett rätt sätt att göra detta på, snarare tvärtom.

Till det andra kärnvärdet, länkar, länkar, länkar

Länkar är som sagt än idag en av de viktigare rankingfaktorerna. Efter att du skapat ett fantastiskt bra innehåll, kommer du i de allra flesta fall behöva länkar som pekar på din hemsida.

Här kommer nästa heta tips.

Eftersom många inte gärna vill länka ut till en annan hemsida utan att få något från dig, måste du se till att skapa värde för den du vill ha en länk ifrån. Det låter kanske vagt att säga ”skapa värde”. Men detta går att åstadkomma på många olika sätt. Här handlar det om att vara kreativ och analysera din situation beroende på vilken nisch du befinner dig i.

Mina främst tillvägagångssätt under min resa har varit följande;

  • Lär dig ämnet så väl att du kan addera värde till redan kunniga inom branschen. Detta har givetvis varit svårt och innefattat många timmar av plugg och arbete i praktiken.
  • Erbjud publicitet i form av att skriva artiklar om företaget på din hemsida.
  • Gästskriv hos dina branschkollegor som jag gör hos Svenska Domaner
  • Placera dig mellan kunden och företaget på riktigt, eftersom det är de du faktiskt är som affiliate, en mellanhand. Tar vi Pricerunner som exempel, har de verkligen lyckats kila fast sig mellan köparen och företaget. Detta ger dem en unik förhandlingsposition och kan på så sätt värva länkar och högre provisioner.
  • Slutligen kan du också betala för att människor ska länka ut till dig, (vilket är emot Googles riktlinjer).

Nu till att välja rätt nisch och samarbetspartners

Du har nu beslutat dig för att ge detta ett försök, att arbeta som affiliate, men vilket område ska du välja att bli verksam i?

Mina bästa tips är att du väljer något du är generellt intresserad av. För att arbetar du med SEO kommer du behöva skriva mycket om ditt valda ämne som du säkert har förstått nu.

Kika på provisionerna som företagen betalar ut, samt sökvolymen. Låt säga att du säljer en produkt för 1000+ kr, men endast får 50 kr. Då finns chansen att det kommer bli svårt att skapa någon lönsamhet för din egna del. Här skulle jag även använda mig av ett sökordsverktyg, för att se hur stora sökvolymer det valda område du kommer ge dig in i har.

Bonustips: Finns det Google-reklam längst upp på de valda sökorden? Det betyder att företaget väljer att spendera pengar på att synas för det sökordet. Alltså finns det någon form av lönsamhet många gånger.

Slutligen

Funderar du på att starta en egen verksamhet är affiliatemarknadsföring ett utmärkt val för att smygstarta, då kostnaderna för att komma igång är relativt små.

När det kommer till att driva trafik på Google är ditt innehåll a och o, dessutom är det ibland din ända riktiga konkurrensfördel gentemot dina konkurrenter. Därför rekommenderar jag verkligen att du fokuserar mycket på det. När den biten är på plats handlar det om att nå ut till företag i branschen och se hur du kan samarbeta med dem.

Som alltid är ni som läst detta inlägg välkomna att maila mig på alexander@tribusoft.se om ni skulle ha några frågor eller funderingar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.