Varför har det tillkommit en massa konstiga tecken i mitt domännamn?

Om ni har fått en orderbekräftelse med ett domännamn som ser konstigt ut och börjar på xn--…. Är det p.g.a. att ni har beställt en s.k. IDN domän. Nedan följer en kort förklaring om IDN-domäner.

Vad är IDN domäner?

IDN (Internationalised Domain Names) refererar till domännamn med specialtecken som ligger utanför domännamnssystemets teckenuppsättning, vilken endast omfattar tecknen a-z, 0-9 och bindestreck. För .se-domäner innebär det tecknen å, ä och ö samt é och ü.

Den enda skillnaden mellan IDN och vanliga domäner är egentligen vilka tecken som används och hur väl de kan hanteras av webbläsare, tangentbord och andra applikationer.

Eftersom domännamnssystemet rent tekniskt bara kan hantera tecknen a-z, 0-9 och bindestreck, används ett system med omkodning för att representera IDN-domäner i domännamnssystemet DNS. Detta sker med ACE (ASCII Compatible Encoding) som använder sig av ett särskilt prefix; xn--, framför omkodade IDN-domäner.

För att kunna hantera IDN-domäner (med till exempel å, ä, ö, é eller ü) krävs det att applikationerna anpassas. De senaste versionerna av de vanligaste webbläsarna till exempel Microsoft internet Explorer, Safari, Chrome, Mozilla Firefox, Opera och andra har IDN-stöd som standard.

Kan jag använda IDN-tecken i min e-postadress?

Idag är det endast ett fåtal e-postprogram som har stöd för IDN-domäner. De flesta e-postprogram kan t.ex. inte hantera internationaliserade tecken. Det går ännu inte att skriva direkt med dessa skrivtecken i till- eller från fältet i e-postmeddelanden. Däremot kan man använda den ACE-kodade representationen av en IDN-domän (till exempel xn--drnare-xxa.se för drönare.se) i vanliga e-postprogram. Det betyder dock inte att programmen stöder IDN i den delen av adressen som står till vänster om snabel-a (@) i e-postadressen. Det är en funktionalitet som inte finns ännu.

88% tycker att artikeln var hjälpsam.

Logga in för att ge oss feedback


Bearbetar...