Hur kan jag visa/ändra namnservrar för min domän?

Hantering av domänens namnserverinställningar (DNS-hantering) finns tillgänglig för alla domäner som har status ”Aktiv” eller ”I väntan på uppsägning” och är registrerade hos Svenska Domäner.

 1. Navigera till domänsidan i Kundcenter.
 2. Scrolla ner till sektionen DNS-hantering.
  Systemet visar aktuell namnserver konfiguration för domänen med följande förklaringar:
  • Denna domän är parkerad
   Domänen är konfigurerad att använda Svenska Domäners parkerade namnservrar som visar parkerad sidans innehåll.
  • Ni använder Svenska Domäners DNS servrar
   Domänen är konfigurerad för att använda namnservrar som matchar den anslutna tilläggstjänsten (som är en del av Svenska Domäners plattform) där kunden kan hantera DNS-poster för domänen. I detta fall är Svenska Domäner ansvariga för drift och funktionalitet av DNS tjänsten knuten till domänen.
  • Ni använder externa DNS servrar
   Domänen är konfigurerad för att använda externa namnservrar som administreras hos tredjepartsleverantör. Konfigurerade namnservrar visas i listan. I detta fall är tredjepartsleverantören ansvarig för drift och funktionalitet av DNS tjänsten knuten till domänen.

Innan ni ändrar namnservrar för er domän är det alltid bra att

 1. Säkerhetskopiera befintliga DNS-poster i aktuella namnservrar om det finns några och
 2. Återställ DNS-posterna i en DNS-zon i de nya namnservrarna.

Om er domän är parkerad eller om den ska bli en parkerad domän är säkerhetskopiering och återställning av DNS-poster inte nödvändigt / möjligt.

För att ändra namnserverkonfigurationen klicka på knappen Hantera i sektionen DNS-hantering. Följande alternativ är tillgängliga:

 • Parkera domän
  Välj detta alternativ om ni inte vill använda er domän men vill att det ska visas en (parkerad) sida på er domän. Detta alternativ är standardalternativet vid registrering av en ny domän hos Svenska Domäner om ingen tilläggstjänst är beställd till domänen.
 • Använd Svenska Domäners DNS
  Det här alternativet är inte tillgängligt om ni inte har anslutit domänen till en tilläggstjänst. Om detta alternativ är tillgängligt utan att vara den aktuella konfigurationen för domänen är orsaken troligen internt DNS problem. I det fallet, gå till sektionen ansluten tilläggstjänst och klicka på Åtgärda interna DNS problem.
 • Använd Externa DNS-servrar
  Välj detta alternativ om ni vill hantera DNS-poster via tredjepartsnamnservrar. Kontakta er tredje partsleverantör för att få namnservrarna som ska användas i detta alternativ.

64% tycker att artikeln var hjälpsam.

Logga in för att ge oss feedback


Bearbetar...